Riktig lys til riktig tid kan påvirke alt fra søvnen, til hvordan vi føler oss og presterer. Det er nettopp derfor Human Centric Lighting (HCL) har god effekt når det brukes i skoler, helseinstitusjoner, kontorer og industribygg. 

Hør Glamox fortelle om HCL i EG Podden

I andre episode av EG podden kan du høre Glamox fortelle om hvordan Human Centric Lighting (HCL) kan være med på å gi økt produktivitet og økt velvære. Vi tar for oss hvordan døgnrytmeregulerende lys kan benyttes som et medikamentfritt alternativ i ulike behandlinger.

Videre får vi høre om resultatene fra spennende forskningsprosjekter og om hvordan skoler, helseinstitusjoner og kontorer kan dra nytte av denne innsikten.  

Lytt til alle episodene i EG Podden her.  

Fordelene ved bruk av HCL

Ved bruk av HCL benytter man en helhetlig innfallsvinkel for å se på hvordan lyset påvirker mennesket. Enkelt forklar, ønsker vi at den kunstige belysningen vi utsettes for i naturlig dagslysrytme utendørs, skal gjenskapes innendørs ved hjelp av kunstig belysning. Det har vist seg at mennesker kan påvirkes svært positivt både i form av økt produktivitet og økt velvære hvis den kunstige belysningen er tilpasset den naturlige dagslysrytmen. Noen av fordelene ved bruk av HCL er:

Vi sover bedre

Søvnkvaliteten blir forbedret ved at kroppens hormonbalanse justeres. Spesielt viktig for utsatte grupper som ungdommer, skiftarbeidere, psykiatriske pasienter og personer med demens.

Vi presterer bedre

HCL kan gi bedre ytelse ved å øke konsentrasjonsevnen og gjøre den enkelte mer våken og opplagt. Det kan igjen bidra til at det gjøres en bedre jobb med færre feil i arbeidet

Vi føler oss bedre

Brukere av HCL forteller at de føler seg sunnere, lykkeligere og mer opplagt. Det er fordi riktig belysning stimulerer den naturlige døgnrytmen, som igjen gir økt velvære.

Skreddersydde løsninger

I dag finnes det et bredt spekter av armaturer blant annet fra Glamox som er kompatible med HCL-teknologi. Selv om det ikke finnes en fasit på dette, har vi utviklet noen generelle anbefalinger for ulike bruksområder, som helseinstitusjoner, fengsler, skoler, kontorer og industribygg. Vi samarbeider med Glamox. Våre eksperter vil hjelpe og veilede deg gjennom hele prosessen, for å sørge for at du får den perfekte løsningen. Dette sikrer effektiv og lønnsom bruk av HCL.

Terapeutisk belysing

Terapeutisk belysing med løsninger som kan fremme behandlinger og velvære til pasienter med en psykiatrisk diagnose eller demens.

Ergonomisk belysning

Ergonomisk belysning med løsninger der belysningsteknologien brukes til å produsere lys i ulike farger for å skape visuelt ideelle arbeidsforhold.

Biologisk belysning

Biologisk belysning med løsninger som etterligner dagslysets egenskaper for å forbedre menneskets prestasjoner og velvære og for å støtte en gunstig døgnrytme.

Hvem kan ha nytte av HCL

Skoler, kontor, helsesektor og industri kan alle dra stor nytte av HCL. Hvert prosjekt er unikt, men ved hjelp av armaturene og styring tilpasset HCL, kan lysanleggene skreddersys til de spesifikke behovene.

Last ned vår brosjyre

Her kan du lese mer om hvordan utfasing av konvensjonelle lysrør setter fremtiden i et nytt lys. 

Brosjyren har 30 sider med praktisk informasjon inkludert konkrete eksempler som viser hvor mye ulike selskaper har spart på å bytte til moderne LED-armaturer.

Finn din bedrift i ElteraGruppen

ElteraGruppen har hovedkontor på Nesbru, ca. 10 minutter vest for Oslo. Våre virksomheter er og finne i Bergen, Sandnes, Porsgrunn, Oslo, Lørenskog, Skedsmokorset, Nannestad, Eidsvoll, Elverum, Trysil, Ringsaker, Stavsjø, Lillehammer, Gjøvik, Fagernes og Trondheim.

Kartet som viser nedslagsområdene er interaktivt – finn virksomhetene nær deg!