Økt produktivitet og økt velvære
Med god og riktig belysning kan vi skape en gunstig døgnrytme, forbedre de kognitive evnene og øke følelsen av velvære.
Valg av belysning må ses ut ifra hvilke produkter som skal eksponeres, og hvilket publikum butikken retter seg mot. Belysningsanlegget må tilpasses butikkens innredning. Dette gjelder både plassering av selve armaturene, valg av farge, lysstyrke, osv. Ved armaturbytte vil du kunne få et mer optimalisert lysanlegg, i tillegg vil du oppleve lavere energikostnader og store miljøbesparelser.
Dette gjelder uansett om du bygger nytt eller rehabiliterer eksisterende anlegg.
I første episode av EG poden, forteller Norlux om korte nedbetalingstider ved armaturbytte, at leasing bidrar til at du betaler mindre enn totale besparelser pr. måned. I tillegg gir armaturbytte deg et langt bedre lysanlegg optimalt tilpasset lokalenes funksjon og de som jobber der. De forteller om hvordan styringssystemer bidrar til ytterligere optimalisering av lysanlegget og besparelser både ved innkjøp og drift.
Du vil også få høre om hvilke erfaringer Plantasjen, Apotek 1 og Felleskjøpet har ved armaturbytte.
Et godt tilpasset lysanlegg starter med en god lysplan. Vi hjelper våre kunder med å utarbeide tilpassede lysplaner enten du bygger nytt eller rehabiliterer eksisterende anlegg. Våre lysplaner inneholder blant annet:
Vi tar hensyn til butikkens produkter, innredning og publikum.
Ansattes behov for tilpasset belysning.
Beskriver de ulike belysningsområdene.
Butikkens behov for tilpasning av fargetemperaturer.
Ubehagsblending kan hindre god handleopplevelse.
Bidrar til en betydelig reduksjon av energiforbruket.
De ulike produktene i butikken krever ulik belysning. Verktøy og elektronikk krever annen belysning enn for eksempel dagligvare. Klesbutikker velge ofte såkalte varme farger – som 2700 Kelvin og 3000 Kelvin, mens for eksempel Biltema velger kaldere fargene.
Når det kommer til belysning av for eksempel ulike rødfarger både på klær, matvarer og annet, er man avhengig å gjengi fargene på en spesiell måte. For å lykkes med dette kan vi blant annet benytte tunable white. Altså armaturer som gir oss mulighet til både å regulere intensiteten og fargetemperatur.
Hvordan vi oppfatter lyset er blant annet påvirket av vår alder, kjønn og hvordan vi psykologisk opplever en gitt stemning. En 40-åring trenger dobbelt så mye lys som en 20-åring for å se like godt. Kvinner tenderer til å like varmere fargetoner på lyset, enn menn.
For Apotek 1 er handleområdet delt mellom blant annet hudpleieprodukter og medisin. Hudpleieprodukter er lyst opp i en varm fargetemperatur, 3000 Kelvin, mens medisin er lyst opp med blåtonet lys, 4000 Kelvin. Dette for å hjelpe og guide kunden frem til rett produkt, samtidig som de ulike produktgruppene fremheves.
Hos Apotek 1 er det i reseptur området belysningen tilpasset for de ansatte. Lyset er dempet og det er lagt vekt på armaturer med minimal blending. Som filmen viser, oppleves dette svært positivt hos de ansatte og det rapporteres om mindre hodepine og mindre belastning.
En god lysplan tar hensyn til de ulike belysningsområdene; dekorativ-, allmen- og effektbelysning, samt optimal variasjonen mellom lyse og mørke områder. Denne variasjonen er viktig både for å fremheve produktene som skal selges, men også for å gi øyet områder å hvile på. Et rom uten lyse og mørke områder, vil oppleves svært anstrengende å oppholde seg i.
De ulike belysningsområdene skal være tilpasset de oppgavene som skal utføres i de ulike områdene. Hos Apotek 1 har belysningen blitt tilpasset de ulike belysningsområdene. Den dekorative belysningen (over disken) tar opp fargene i butikkinnredningen samtidig som den bidrar til å vise hvor kassaområdet er lokalisert.
Her har også ventesonen fått langt mindre og varmere lys enn hva som er gjeldende i lokalet for øvrig. Dette for at de som sitter og venter ikke skal føle at de sitter på utstilling og at atmosfæren i området oppleves roligere og mer avslappet.
Fargetemperaturen er en måleenhet som beskriver hvilken farge lyset har og måles i grader Kelvin (K).
Fargegjengivelse er lysets evne til å gjengi farge på. Ved bruk av tunable white vil både intensitet og fargetemperatur enkelt kunne tilpasses behovet.
Bildet viser LED Panel Tunable White fra Norlux. Her kan fargetemperaturen justeres fra 2700K til 6500K.
UGR-metoden (Unified Glare Rating) er en blendingstabellberegning som anslår ubehagsblending for innendørsanlegg. Ubehagsblending angis i en skala fra 13-28 hvor det største blandingstallet angir den kraftigste blendingen.
Ubehagsblending oppleves skjemmende og kan hindre god handleopplevelse. Det er viktig å unngå ubehagsblending i kontormiljøer der f.eks. blending mot PC gjør det vanskelig å jobbe. Moderne armaturer har en godt tilpasset linseoptikk som hindrer ubehagsblending.
Bruk av smart lysstyring bidrar til en betydelig reduksjon av energiforbruket og optimal tilpasning av lyset til brukerne. Smarte armaturer med innebygde sensorer som registrere tilstedeværelse og nivået av dagslyset i et rom, reduseres belysningsnivået- og det samme gjør energiforbruket. Ved å oppgradere lysinstallasjonen til effektive armaturer og LMS (Lystring) kan du redusere energiforbruket med opptil 90%.
TCO-analysen gir deg en oversikt over samtlige kostnader i kjeden, og gir deg informasjon om nedbetalingstid.
Vi hjelper deg å optimalisere materialflyten med færre leverandører, mindre lagerbinding og økt lønnsomhet. Vi har allerede gjennomført en rekke TCO-analyse på ulike prosjekter. De viser så langt en ned- betalingstid i snitt på 1,5 til 3 år.
TCO-ANALYSE (Total Cost of Ownership = totale eierkostnader) gir deg bedre oversikt over de totale kostnadene og inkluderer hele kjeden. Dette bidrar til å optimalisere materialflyten.
Hvis du ønsker å bytte til nye LED-armaturer, tilbyr Norlux en leasingmodell hvor du slipper å låne penger eller benytte oppspart egenkapital.
Som leasingtaker unngår du mange lanseringsutgifter som for eksempel kostnad tilknyttet kjøp av LED-armaturer. Du vil fortsatt oppleve alle de store fordelene som inkluderer store energibesparelser samt drift- og vedlikeholdsfri belysning.
Ingen forskuddsleie – vi tilbyr 100% finansiering i 36, 48 eller 60 måneder.
Her kan du lese mer om hvordan utfasing av konvensjonelle lysrør setter fremtiden i et nytt lys.
Brosjyren har 30 sider med praktisk informasjon inkludert konkrete eksempler som viser hvor mye ulike selskaper har spart på å bytte til moderne LED-armaturer.
Med god og riktig belysning kan vi skape en gunstig døgnrytme, forbedre de kognitive evnene og øke følelsen av velvære.
Totalkostnad ved eierskap (TCO), viser at nedbetalingstiden er i snitt 1,5 til 3 år.
Ved å bytte til LED-armaturer får du ikke bare optimal energisparing - du får også mindre vedlikeholdsarbeid, i tillegg til besparelsen ved sjeldnere innkjøp.
ElteraGruppen har hovedkontor på Nesbru, ca. 10 minutter vest for Oslo. Våre virksomheter er og finne i Bergen, Sandnes, Porsgrunn, Oslo, Lørenskog, Skedsmokorset, Nannestad, Eidsvoll, Elverum, Trysil, Ringsaker, Stavsjø, Lillehammer, Gjøvik, Fagernes og Trondheim.
Kartet som viser nedslagsområdene er interaktivt – finn virksomhetene nær deg!