I dag finnes det svært teknisk avansert utstyr som gjør det mulig for oss å detektere feil og mangler lenge før det visuelt oppdages. I møte med mer avanserte el-anlegg kan selv erfarne elektrikere oppleve at det kan være vanskelig å avdekke skjulte feil. Nettopp derfor er vi avhengige nye teknologiske verktøy. 

Termografering er et slikt verktøy som stadig blir en vanligere og viktigere del av elektrikeres hverdag, fortsetter Magnus Norum.

Sertifiseringene som gir økt kompetanse

Eltera Elverum er nå sertifisert etter NEK 405-serien som er knyttet til elkontroll og elsikkerhet. Serien er en del av et større arbeid for å øke elsikkerheten i Norge ved å sikre at de som utfører elkontroll har riktig kompetanse og følger standardiserte prosedyrer. 

Hovedpunkter i NEK 405-4:2020:

  • Sertifisering: Standarden definerer krav til sertifisering av personer som ønsker å tilby elkontroll. Dette inkluderer både krav til utdanning, erfaring og nødvendig praksis.
  • Kompetansekrav: NEK 405-4:2020 stiller krav til kompetansen til de som skal utføre elkontroll. Dette innebærer at personell skal ha tilstrekkelig faglig kompetanse og kunnskap om gjeldende forskrifter, normer og standarder som regulerer elektriske anlegg.
  • Gjennomføring av eltaksering: Standarden gir retningslinjer for hvordan en elkontroll skal gjennomføres, inkludert metoder, dokumentasjon, rapportering og vurdering av funn.
  • Etikk og ansvar: Standarden vektlegger også at de som gjennomfører elkontrollen skal arbeide i henhold til høye etiske standarder og være bevisste på sitt ansvar for å levere nøytrale og korrekte vurderinger.

Frekvens på elkontroll

Tidlig oppdagelse av feil kan føre til lavere kostnader for reparasjon og vedlikehold, samt redusere risikoen for kostbare brannskader. Når vi gjennomfører elkontroller, oppdager vi svært ofte skjulte feil og mangler som må utbedres, men vel så viktig er at vi ofte avdekker store potensialer for en mer energieffektiv drift. Dette gjelder alle næringer inkludert landbruket.

Vi anbefaler å ta en eklontroll hvert 3. -5. år, ved enkelte tilfeller også hyppigere. 

Vi kan garantere at en elkontroll vil gi tryggere el-anlegg, mer kostnadseffektiv drift og avdekke muligheter til å redusere energiforbruket, avslutter Magnus Norum.

Her kan du laste ned våre informasjonsbrosjyrer

El-kontroll næring

Elkontrollen omfatter en grundig inspeksjon av det elektriske anlegget i et næringsbygg, inkludert alt fra hovedtavler, underfordelinger, ledningsnett, stikkontakter, belysningsutstyr, fast tilkoblede maskiner og apparater, til nødlys og brannalarmsystemer. 

El-kontroll landbruk

El-kontroll er en systematisk gjennomgang av det elektriske anlegget for å identifisere feil og risikoer. For landbruket er det særskilte utfordringer som støv, fuktighet, temperaturvariasjoner og stor belastning på utstyr.

El-kontroll privat

Ifølge avhendingsloven skal det elektriske anlegget kunne dokumenteres. En el-kontroll kan ikke erstatte eller rette opp i manglende dokumentasjon, men den kan bidra til å avdekke eventuelle feil og mangler i installasjonen og gjøre huseier oppmerksom på hva som bør utbedres.